Peter Tomaž Dobrila: PEGLA
multimedija za gospodinje in gospodinjce, intermedijski dogodek


Soustvarjalci:
Alen Breznik Flip: oblikovanje grafičnega in zvočnega vmesnika
Uroš Indihar: računalniško programiranje za način z več likalniki
Roman Šegula: dogradnja likalnikov

PEGLA – ko je likanje v sprostitev, zabavo in užitek
PEGLA – ko je likanje družabno, veselo in srečno
PEGLA – ko je likanje vidno, slišno in poučno

 

 
 

 

 

PEGLA je intermedijska namestitev, interaktivno likanje s pomočjo računalniško podprte multimedije in medmrežja (Interneta) in je nadvse primerna za praktično uporabo doma in v gospodinjstvu. Sestavljena je iz standardnega likalnika in likalne deske, ki sta modificirana v vmesnik – likalnik dobi vlogo miške, likalna deska pa vlogo podlage –, s katerim lahko rišemo in kreiramo glasbo ali brkljamo po svetovnem spletu.

PEGLA je lahko tudi performans, ki ga izvajamo kot koncert in živo slikanje, tako v samostojni kot skupinski izvedbi – PEGLA orkester. Hkrati lahko svoja umetniška dela tudi natisnete in risbe obesite na zid, da jih boste ponosno kazali družini, prijateljem in sosedom. Lahko si skomponiramo svojo najljubšo melodijo in narišemo najlepšo sliko, ki bo v ponos celi družini. Še v večje veselje nam bo skupno koncertiranje in risanje, tako lokalno znotraj družine, kakor tudi s pomočjo medmrežja s prijateljicami in prijatelji, sosedi in sosedami, znanci in znankami.

Hkrati nam PEGLA omogoča tudi, da se likanja učimo, saj jo lahko s programskim vmesnikom uporabljamo za učenje likanja po različnih stopnjah, od najlažje (rjuha) preko raznih zahtevnosti (hlače, krila, srajce) do najtežje (plasirana ženska bluza).

 

 
 

 

 

S PEGLO vračamo veselje do tega opravila v vsako hišo, v vsako stanovanje in v vsako gospodinjstvo; likanje naj spet postane kreativno opravilo v veselje celi družini. Z idejo tovrstnega likanja umetniški projekt tudi stimulira moške k emancipaciji.

PEGLA vrača likanju družabnost, veselje in srečo... likanje je v zabavo!