Peter Tomaž Dobrila CV

 

Peter Tomaž Dobrila je inženir elektrotehnike – računalništva  in glasbenik, ki se osredotoča na kreativno rabo novih informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT). Končuje magisterij iz informatike na Univerzi v Mariboru. Predstavljal, prikazoval in  predaval je širom sveta.

V začetku 80. let 20. stoletja je ponovno oživel (študentski) časopis Katedra in bil urednik in izvedel prve Dneve mladinske kulture v Mariboru, v okviru katerih so se premierno predstavili Laibach in Irwin ter Borghesia. Leta 1985 je izdal prvo glasbeno delo, Te čudovite Margine, leta 1987 pa drugo, Missa,. V začetku 90. let 20. stoletja je soustanovil Mariborski radio Študent – MARŠ. Leta 1994 je lansiral revijo  TOX – Vozni red po 3000, ki se je prelevila v  zbirko za sodobno umetnost; v njej je urednik in avtor večih knjig in katalogov. Leta 1995 je sodeloval pri začetkih Mednarodnega festivala računalniških umetnosti v Mariboru.

Leta 1996 je soustanovil Multimedijski Center KiberSRCeLab – KIBLA (MMC KIBLA), Maribor in bil njegov vodja. Dve leti kasneje je soustanovil Kulturno izobraževalno društvo KIBLA in postal njegov predsednik. Do leta 2004 je vodil MMC KIBLA IN KID KIBLA. Ob tem je sodeloval na številnih kongresih, konvencijah in konferencah o medmrežju in večpredstavnosti ter informacijski družbi in digitalni kulturi in sodobni umetnosti ter sedel v raznih domačih in mednarodnih komisijah. Je član Evropske akademije za digitalne medije  (EADIM).

Leta 2004 je postal mentor in svetovalec specializiran za projekte mednarodnih sodelovanje v Evropi in tudi z drugimi državami, pri čemer jih je od leta 2007 največ vzpostavil z Azijo.

Poleg iniciiranja mreže organizacij in institucij na lokalni, regionalni in nacionalni ravni, kjer je nastala Mreža multimedijskih centrov Slovenije – M3C, ki je edinstvena v Evropi in svetu, je pričel projekt Izmenjava operaterjev in producentov umetnosti X-OP (eXchange of art Operators and Producers) kot evropsko mrežo in ASEUM – Azijsko-evropsko medijsko platformo.

Med najpomembnejšimi projekti od leta 2006 je priprava zmagovite kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2012 za Maribor s partnerskimi mesti, vključujoč Lokalni program Mestne občine Maribor za kulturo 2007-2011. Leta 2007 je spodbudil zmagovito kandidaturo za UNESCO za Svetovno prestolnico knjig 2010 za Ljubljano. Od leta 2006 je bil član ekspertne skupine za izdelavo strategije vključevanja kulture in umetnosti v informacijsko družbo in od leta 2008 član odbora pri Ministrstvu za kulturo za pripravo Nacionalnega programa za kuturo 2008-2011.

Pripravil je prvo uradno predstavitev Slovenije po vstopu v Evropsko unijo, v projektu Evropska prestolnica kulture – Cork 2005 (Irska) in nato nadaljeval s sodelovanjem v Sibiu (Romunija) in Luksemburg v 2007, Liverpool 2008 (Združeno kraljestvo), Vilna (Litva) in Linz (Avstrija) v 2009, Istanbul (Turčija) and Pecs (Madžarska) v 2010 in Talin v 2011 (Estonija).

Od junija 2009 je bil zaposlen na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije kot generalni direktor Direktorata za umetnost in nato v kabinetu ministrice. Od leta 2011 je delal v javnem zavodu Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture kot svetovalec programskega direktorja. Od leta 2005 je tudi svetovalec Ars Electronica festivala v Linzu, Avstrija.

Leta 2011, ob 20. obletnici osamosvojitve, je sokuriral razstavo Sodobna umetnost iz Slovenije, na kateri se je v Evropski centralni banki v Frankfurtu, Nemčija, predstavilo 18 umetnic in umetnikov s preko 50 deli in je nastala v sodelovanju z Banko Slovenije.

Leta 2012 je bil komisar predstavitve Republike Slovenije na 13. mednarodni razstavi arhitekture v Benetkah – la Biennale di Venezia, največjem arhitekturnem dogodku na svetu.

Od leta 2008 do 2014 je predsednik Znanstveno raziskovalnega združenja za umetnost, kulturno-izobraževalne programe in tehnologijo EPEKA, ki se leta 2013 kot prvo društvo v Sloveniji nadgradi v socialno podjetje.

 

Leta 2014 soustanovi Združenje za umetnost in avdio-vizualno produkcijo KODA MODRO / CODE BLUE Production in se odloči spoprijeti s filmsko produkcijo. Ob tem sodeluje v odboru za pripravo Lokalnega programa za kulturo 2015 – 2020 Mestne občine Maribor.